Het vaste oefen-parcours: Haarlem-Katwijk

This page in English

Inleiding | Deel I | Deel II | Deel III | Deel IV | Deel V | Terug naar de Wandelsoc.

Inleiding

De Academische Wandelsociëteit kent een vast oefentraject, tussen Haarlem en Katwijk. Op dit traject trainen wij met nieuwelingen, en oefenen wij zelf met regelmaat voor de, zwaardere, oefenprojecten rondom het officiële marsseizoen, en voor de lange, vaak meerdaagse tochten uit dat seizoen.

Het oefenparcours biedt daarbij een aantal grote voordelen. Omdat het een duidelijk, herkenbaar traject is, verdeeld in vijf even herkenbare fasen, kan de loper na de eerste keer (gedeeltelijk) afleggen ervan goed (en steeds beter) gaan vergelijken hoe het ten opzichte van eerdere keren mentaal en fysiek gesteld is, en goed inschatten hoe groot resterende reserves zijn. Dat verkleint de kans op flauwtes door dehydratie, zoutgebrek, en erger.

Die kans is ook nog kleiner omdat het grootste deel van de route, met name de tweede en dus zwaardere helft ervan, goed voorzien is van horeca, zodat voedsel- en vochttekorten in geval van nood snel en effectief kunnen worden bestreden. Omdat die zekerheid er is, kan echter ook goed gewerkt worden aan het uithoudingsvermogen op dit punt.

Aan het eind van elke fase, en vaker naarmate men verder komt, raakt de route aan die van het openbaar vervoer, in casu de bus, zodat de wandelaar bij problemen zonder veel moeite kan stoppen en het parcours kan verlaten.

Omdat de ondergrond van het parcours varieert van asfalt en klinkers tot zandstrand en basaltblokken, en daarnaast hoogteverschillen kent (die echter relatief gering en daardoor goed behapbaar zijn) is een volledige, gevarieerde training verzekerd.

Niettemin zijn meerdere gedeelten dermate eentonig, dat dit een uitstekende voorbereiding is op de zwaardere oefenprojecten en officiële marsen, waar het landschap doorgaans veel sterker varieert.

En toch is er genoeg te zien: de tocht voert door een gebied met een rijke historie en heeft voor de natuurliefhebber, in bos- en duingebied en op het strand heel veel te bieden - om nog maar te zwijgen over fraaie vergezichten.

Naar Deel I | Terug